Młóto browarniane – śruta rzepakowa – porównanie (Bydło)

Oferujemy wysokiej jakości suszone młóto browarniane - Big-Bag, worki 40kg, Dostawa na terenie całej Polski.

Śruta rzepakowa jest komponentem białkowym o zawartości białka ok 34-37%. 

Strawność (rozkład białka) śruty rzepakowej w jelicie to ok 25-30%, w ok. 70-75% trawione jest żwaczowo.

W żywieniu bydła stosowane jest przede wszystkim jako źródło białka, w tym też istotnego z punktu widzenia przeżuwaczy białka jelitowego. 

Śruta sojowa jest troche bardziej trawiona jelitowo niż rzepakowa- dlatego niektórzy hodowcy przeliczając sobie koszt 1 g białka czasem stosują zamiennie śrutę rzepakową i sojową.

Obie te pasze są traktowane jako te o niskim stopniu rozkładu w żwaczu.

Bo dla przykładu, sianokiszonki, nasiona roślin strączkowych czy mocznik są paszami, których białko jest bardzo szybko rozkładane w żwaczu. 

Młóto suszone, jest paszą o zawartości białka ok. 27%.

Rozkład białka w ok 80% następuje w jelicie- co jest jego niewątpliwą zaletą.

Białko w młócie ma wysoką wartośc biologiczną. A samo młóto ma własćiwości mlekopędne.

Podsumowując:

Zarówno śruta jak i młóto to pasze o wolnym rozkładzie białka. Jednak nie da się dokładnie porównywać ich właściwości, tym bardziej patrząc tylko na zawartośc białka, gdyż w młócie o wiele więcej dostarczane jest do jelita.

Młóto jest rewelacyjną paszą, zwłaszcza dla krów w laktacji.

Najlepszym rozwiązaniem byłoby podawanie ich obu, w zależności od receptury, młóto w ilości ok 1,5-3 kg/szt/dzień.

Rzepak, przy dawaniu ok. 1,5 kg młóta również w ilości ok 1,5 kg.